Een digitaal toegankelijke website

Dat is een website die bruikbaar is voor iedereen. Dat wil jij toch ook?

annemies24

European Accessibility Act: In 2025 moeten websites digitaal toegankelijk zijn

Wist je dat er in Nederland meer dan 4 miljoen mensen zijn die een beperking hebben? Zoals slechtzienden, (kleuren)blinden, mensen die problemen hebben met het gebruik van de muis, laaggeletterden of mensen met dyslexie. Deze groep mensen heeft momenteel nog vaak moeite met het optimaal ervaren van websites en webshops. Daarom gaat er in juni 2025 een nieuwe wet van kracht, de European Accessibility Act (EAA). Het doel van deze Europese wet is onder andere dat websites voor iedereen toegankelijk zijn.

Digitale toegankelijkheid is voor iedereen

Naast de mensen met een permanente beperking, zijn er ook nog een heleboel mensen die een tijdelijke beperking of een situationele beperking hebben. Denk maar eens aan mensen die een gebroken arm hebben, last hebben van migraine of mensen die zich op een drukke plek bevinden en daardoor geen geluid kunnen afspelen. In deze situaties kan het erg lastig zijn om bijvoorbeeld ingewikkelde websites te bedienen om kleine letters te lezen of om video’s met geluid te bekijken. Een tijdelijke of situationele beperking kan ons allemaal overkomen. Digitaal toegankelijke websites zijn dan ook voor ons allemaal welkom.


De voordelen van een digitaal toegankelijke website

  • Betere gebruikservaring voor iedereen
    Niet alleen voor mensen met een beperking zijn digitale toegankelijke websites beter, maar voor alle mensen. Een logische indeling, grotere letters en goede kleurcontrasten zijn namelijk voor iedereen een positieve bijkomstigheid. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid en loyaliteit van klanten.

  • Positief voor de SEO prestaties
    Digitaal toegankelijke websites hebben een goede basis optimalisatie. Hierdoor kunnen ze goed gelezen worden door zoekmachines zoals Google waardoor je website hoger zal scoren.

  • Maatschappelijk verantwoord
    Het bevordert een gelijke toegang voor iedereen, of je nu een beperking hebt of niet. Digitale toegankelijkheid vermindert sociale ongelijkheden en verzekert dus dat iedereen toegang heeft tot de website.

Hoe digitaal toegankelijk is mijn huidige website?

Wil je weten hoe digitaal toegankelijk jouw huidige website is? Voor €450,- excl. btw maak ik een Quickscan op basis van de richtlijn WCAG 2.2 AA.

Je ontvangt van mij een rapportage met mijn constateringen en eventuele aanbevelingen. Daarnaast ontvang je een toelichting van de WCAG criteria. Hiermee weet je dus precies waar je momenteel staat.

Bij de Quickscan kijk ik naar de volgende punten:

  • Waarneembaarheid
    Kunnen alle gebruikers de informatie en onderdelen op jouw website waarnemen?

  • Bedienbaarheid
    Zijn de onderdelen van jouw website bedienbaar met bijvoorbeeld het toetsenbord?

  • Begrijpelijkheid
    Is de informatie op en de werking van de website begrijpelijk genoeg?

Nieuwe toegankelijke website

Technisch is er heel veel mogelijk om jouw website zo in te richten dat ook mensen met een beperking jouw website kunnen lezen en bedienen. Wil je een nieuwe website, neem digitale toegankelijkheid dan meteen mee als een van de uitgangspunten voor je nieuwe website. Bij het bouwen van een nieuwe website is digitale toegankelijkheid relatief eenvoudig te implementeren, maar wanneer je dit achteraf moet corrigeren kan dit een hele klus zijn. Voor alle websites die ik bouw neem ik de digitale toegankelijkheidsrichtlijnen zo veel mogelijk in acht.

Certificering Digital Accessibility Assistant

In 2024 heb ik het certificaat Da11y Support behaald. Dat wil zeggen dat ik qua digitale toegankelijkheid het volgende voor je kan betekenen:

  • Bouwen en bijhouden van WordPress websites die grotendeels voldoen aan de WCAG criteria

  • Websites doortesten op WCAG criteria, zowel handmatig als via automatische tools

  • Oplossingen aandragen voor onderdelen die op de website niet voldoen aan de WCAG criteria

  • Video’s voorzien van ondertiteling en transcripties

  • PDF en Word bestanden toegankelijk maken